Toimintaterapia

Mitä on toimintaterapia?

Toimintaterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka keskittyy auttamaan asiakkaitaan osallistumaan mielekkäisiin ja tarkoituksenmukaisiin toimintoihin. Toimintaterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan osallisuutta yhteiskunnan eri osa-alueilla, sekä edistää yleistä elämänlaatua.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ystävyyssuhteiden solmimisen ja ylläpitämisen tukemista vuorovaikutuskeinoja harjoittamalla, työkyvyn ylläpitämistä post-operatiivisen kuntoutuksen kautta, tai itsenäisen asumisen mahdollistaminen kodin muutostöiden ja apuvälineiden avulla.

Satu Heikkinen

Puh. 044 338 4516
terapiapalvelutstimulus@outlook.com

Monipuolinen toimintaterapia

Toimintaterapeutit työskentelevät asiakkaiden parissa, joilla voi olla fyysisiä, kognitiivisia, sensorisia tai emotionaalisia toimintakyvyn rajoitteita, jotka vaikuttavat heidän kykyynsä suoriutua päivittäisistä toiminnoista. Nämä rajoitukset voivat johtua eri syistä; neurologisista häiriöistä, kehitysviiveistä, fyysisistä vammoista, mielenterveysongelmista tai kroonisista sairauksista.

Toimintaterapeutit arvioivat asiakkaan tarpeita ja kykyjä, laativat henkilökohtaisen ​​kuntoutussuunnitelman ja tarjoavat interventioita asiakkaiden tarpeiden mukaan. Toimintaterapeutit voivat toimia vastaanotoilla, tai terapia voidaan toteuttaa asiakkaan toimintaympäristöissä kotona, kouluissa, päiväkodeissa, vapaa-ajan harrastuksissa tai työpaikoilla. Toimintaterapeutit tekevät läheistä yhteistyötä asiakkaan verkoston ja lähi-ihmisten kanssa.

Toimintaterapeuttien interventiot

Toimintaterapeuttien tarjoamat interventiot voivat vaihdella yksilön tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Interventioita ovat mm:

Toimintaterapeutit analysoivat tiettyjä toimintoja tai tehtäviä, joita asiakkaiden pitää tai he haluavat suorittaa, ja tunnistavat mahdolliset esteet tai haasteet, jotka tätä haittaavat.

Terapeutti mahdollistaa toiminnan asiakkaalle muokkaamalla ympäristöä, toimintaa, tai  vahvistamalla asiakkaan valmiuksia ja taitoja tehtävän vaatimalla tavalla. 

Toimintaterapeutit voivat ohjata harjoituksia tai aktiviteetteja parantaakseen esimerkiksi voimaa, koordinaatiota tai toiminnanohjausta.

Nämä harjoitteet viedään usein arkeen vaikuttavuuden lisäämiseksi, esimerkiksi lapset saattavat saada kotitehtäviksi kynätehtäviä hienomotoristen valmiuksien edistämiseksi, tai yläraajan post operatiiviseen hoitoon liittyy usein kotona tehtäviä harjoituksia esimerkiksi liikalaajuuksien tai voiman lisäämiseksi.

Toimintaterapeutit voivat suositella ja ohjata ihmisiä käyttämään apuvälineitä tai suunnitella ympäristön muutostöitä ja auttaa asiakasta muutostöiden toteuttamisessa.

Tätä lähestymistapaa käytetään asiakkaille, joilla on aistinvaraisen käsittelyn ongelmia auttamaan heitä säätelemään ja tulkitsemaan aistitietoa tehokkaammin.

Toimintaterapiassa voidaan käsitellä emotionaalisia ja sosiaalisia tekijöitä, jotka vaikuttavat osallistumiseen päivittäiseen toimintaan yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi.

Asiakaslähtöinen toimintaterapia

Toimintaterapia on asiakaslähtöinen ammatti, jossa terapeutit tekevät yhteistyötä asiakkaiden, heidän perheidensä ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa edistääkseen asiakkaidensa osallisuutta ja itsenäisyyttä jokapäiväisessä elämässä. Jokainen asiakas on itse oman elämänsä paras asiantuntija. Siksi hän on aktiivinen toimija läpi kuntoutusprosessin tavoitteiden laatimisesta interventioiden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Toimintaterapeutti tarjoaa asiakkaan käyttöön oman asiantuntijuutensa, ja kulkee tämän rinnalla läpi kuntoutusprosessin.

Toimintaterapiapalvelut tuotetaan yhteistyössä Premius Oy:n kanssa, yhteydenotot vapaista asiakaspaikoista suoraan Satu Heikkiselle.