ABA-Kuntoutus

Mikä ihmeen ABA?

ABA (applied behavioral analysis) perustuu käyttäytymisanalyysiin. Käyttäytymisanalyysi (behaviour analysis) on tiede, jossa tutkitaan ympäristön ja ihmisen vuorovaikutusta, ja tämän vuorovaikutuksen vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. 

Käyttäytymisanalyysin avulla voidaan ymmärtää miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat, sekä tarvittaessa pyrkiä vaikuttamaan tähän käyttäytymiseen elämänlaatua edistävästi.

Satu Heikkinen

Puh. 044 338 4516
terapiapalvelutstimulus@outlook.com

Käyttäytymisanalyysi

Käyttäytymisanalyysin tarkoituksena on kehittää systemaattinen järjestelmä käsitteitä ja sääntöjä, jotka mahdollistavat käyttäytymisen ennustamisen ja siihen vaikuttamisen. Teoreettisten selitysten lisäksi käyttäytymisanalyysi tarjoaa käytännön työkalut käyttäytymisen muuttamiseksi. 

Käytännön sovelluksia on paljon, urheiluvalmennuksesta ympäristönsuojeluun ja liikenneturvallisuuteen. Sovellettu käyttäytymisanalyysi (applied behaviour analysis, ABA) on käyttäytymisanalyysin alue, jolla käyttäytymisperiaatteita sovelletaan merkittäviin sosiaalisiin ilmiöihin. Menetelmänä on kokeellisen ja yksilöllisen analyysin käyttäminen ihmisen käyttäytymisen muuttamiseksi niin, että hänen elämänlaatunsa paranee. Tavoitteet ja menetelmät määrittelee aina asiakas, tarvittaessa apuna voi olla asiakkaan hyvin tuntevat ja hänen turvalliseksi kokemansa lähi-ihmiset. Koska asiakas itse on oman elämänsä paras asiantuntija.

Mihin ABA:a käytetään?

ABA:a käytetään yleisesti asiakkailla ketkä ovat autisminkirjolla, mutta sitä voidaan soveltaa myös muihin väestöryhmiin ja ympäristöihin.

Sen ensisijaisena tavoitteena on lisätä sosiaalisesti merkittäviä käyttäytymismalleja ja vähentää asiakkaalle haitallista käyttäytymistä analysoimalla käyttäytymisen ja ympäristötekijöiden välistä suhdetta.

Kattava arviointi, joka suoritetaan kohdekäyttäytymisen ymmärtämiseksi. Tämä sisältää tiedon keräämisen suoran havainnoinnin, haastattelujen ja tiedonkeruun avulla. Analyysin avulla pyritään saamaan ymmärrystä siihen, minkälaisessa kontekstissa eri käyttäytymisen muodot esiintyvät, sekä niitä ylläpitävistä ja heikentävistä tekijöistä.

Arvioinnin perusteella laaditaan henkilökohtainen interventiosuunnitelma. Suunnitelmassa hahmotellaan tavoitellut muutokset kohdekäyttäytymisessä, sekä strategiat ja tekniikat käyttäytymisen muokkaamiseen. Yhdysvalloissa tästä käytetään nimeä Behavior Intervention Plan (BIP)

ABA korostaa positiivisen vahvistuksen käyttöä asiakkaan hyvinvointia lisäävän käyttäytymisen lisäämiseksi. Arvion aikana selvitetään haluttua käyttäytymistä ylläpitäviä ja lisääviä vahvisteita, jonka jälkeen huolehditaan siitä, että vahvisteet ovat asiakkaan saatavilla toivotun käyttäytymisen yhteydessä. Vahvisteet voivat olla esineitä/tavaroita (lelut, Ipad jne), aktiviteetteja (keinuminen, pelaaminen jne), sensorisia (värinälelut, kankaat, vesihelmet jne), syötäviä (sipsit, karkit) tai sosiaalisia (kehut, kutitteluleikit jne)

Promptaus ja promptihierarkian laatiminen on oleellinen väline uusien taitojen opettamisessa. Prompaatamisella tarkoitetaan asiakkaan avustamista eri tasoisesti suorittamaan hänelle tärkeitä toimintoja. Promptaamisen taso voi vaihdella paljon. Vahvin prompti on täysi fyysinen tuki, eli ”kädestä pitäen” auttaminen. Kevyempiä promptauksen muotoja ovat osittainen fyysinen prompti, mallintaminen (modelling), elevihje (gestural), sanallinen (verbal) ja kevyimmillään visuaalinen prompti esimerkiksi kalenterimerkintänä muistuttamassa toiminnosta.

ABA pyrkii edistämään yleistämistä, jotta terapiassa opitut taidot tulisivat käyttöön myös asiakkaan arkiympäristöissä. Ylläpito sisältää sen varmistamisen, että hankitut käyttäytymismallit säilyvät ajan mittaan.

ABA eri ympäristöissä

ABA:ta käytetään laajasti erilaisissa ympäristöissä, mukaan lukien koulut, vastaanotot, kodit ja työpaikat. Sen on osoitettu olevan tehokas parantamaan viestintätaitoja, sosiaalista vuorovaikutusta, itsestä huolehtimisen taitoja, akateemista suorituskykyä ja vähentämään asiakkaalle haitallista käyttäytymistä.

Vaikka ABA:lla on vahva tieteellinen näyttö takanaan, kohdistuu siihen tällä hetkellä paljon kritiikkiä Suomessa ja kansainvälisesti. Seuraavista linkeistä voit tutustua blogiteksteihin, joissa tätä kritiikkiä avataan tarkemmin suomalaisen ABA-kuntouttajan näkökulmasta. Ensimmäisessä blogitekstissä on myös käytännöllisempää kuvausta siitä, mitä ABA-kuntoutuksessa tapahtuu.